Taivaankappaleita

Mikä on tähti?
Tähti on painovoimansa koossa pitämä ja kasaan puristama plasmapallo. Maata lähin tähti on nimeltään Aurinko.

-Anna-Sofia, Galaksit

 

Mikä on planeetta?
Planeetta on suurimassainen tähteä kiertävä kappale, joka on painovoimansa vaikutuksen vuoksi lähes pallonmuotoinen. Planeetat ovat tyhjentäneet ympäristönsä planetesimaalista. (Planetesimaali on pieni taivaankappale, jollaisesta tähtiä kiertävät planeetat syntyvät.)

-Eevi, Galaksit

 

Mikä on kuu?
Kuu on taivaankappale, joka kiertää jotain planeettaa. Maan kuu on Maan ainoa luonnollinen kiertolainen ja myös aurinkokunnan viidenneksi suurin kuu.
Saturnukselta tunnetaan 62 kuuta (vuonna 2012). Niiden kokonaismäärää ei tulla tarkoin määrittelemään.
Uranuksella on laskettu olevan kuita 27.
Marsilla on kaksi tunnettua kuuta: Phobos ja Demos.

-Peetta, Galaksit

 

Mikä on asteroidi?
Asteroidi on planeettaa pienempi ja meteoroidia suurempi kivinen kappale, joka kiertää aurinkoa. Nimityksiä pikkuplaneetta ja planetoidi on käytetty pitkään sanan asteroidi synonyymeinä. Suurin osa aurinkokuntamme tunnetuista asteroideista sijaitsevat 2,8 au:n päässä sijaitsevalla asteroidivyöhykkeellä.

-Jemina, Galaksit

 

Mikä on komeetta?
Komeetta eli pyrstötähti on pienehkä aurinkokunnan kappale, joka muistuttaa asteroidia, mutta koostuu pääasiassa jäästä. Komeetan ympärillä on auringon säteilyn irroittaman kaasun ja pölyn muodostama koma eli ”pyrstö”. Komeettojen radat ovat yleensä hyvin huomattavasti ympyrästä poikkeavaa elliptistä rataa noudattavia. Komeettojen saapuessa lähelle Aurinkoa niiden taakse muodostuu miljoonien kilometrien mittainen pyrstö, joka osoittaa poispäin auringosta.

-Sonja, Galaksit

Vastaa