Varusteet ja retki-info

Pieni retkeilysanasto

Päiväretkillä ei yövytä, ja ne tehdään yleensä oman ryhmän kesken.

Yöretkillä ollaan yleensä yksi yö, ja ne tehdään yleensä oman ryhmän kesken. Useimmiten yövytään sisätiloissa, kokemuksen myötä harjoitellaan myös nukkumista ulkomajoitteessa.

Viikonloppuretket ovat usein koko lippukunnan 1-2 yön retkiä, joilla sudenpennut nukkuvat aina sisällä, muut yleensä 1 yön kaminalämmitteisessä teltassa.

Lippukunnan kesäleirit ovat telttaleirejä. Sudenpennut yöpyvät 2, muut yleensä 4 yötä. Supejen majoitteessa voi olla sään niin vaatiessa kamina.

Haikki on yleensä päivän aikana tehtävä kävelyretki, joka on usein osa esim. kesäleiriä. Haikilla ei yleensä yövytä, ja varusteet kannetaan päivärepussa. Ei yleensä sudenpennuille.

Vaellus on vähintään yhden yön retki, jossa kuljetaan maastossa useampi kilometri. Ei sudenpennuille, vaeltajat yöpyvät yleensä mukana kannettavissa majoitteissa (esim. laavu) tai retkeilyalueen kiintomajoitteessa.

 

Ilmoittautumisesta retkille/leireille/tapahtumiin

Useimmista retkistä lähetetään sähköpostina retkilappu, jossa kerrotaan retken ajankohta, paikka, lähtö- ja paluuaika sekä hinta. Hinta sisältää majoituksen, ruuat ja retken ohjelmaan tarvittavat materiaalit sekä kauemmaksi suuntautuviin tapahtumiin yleensä yhteiskuljetuksen. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostissa olevan linkin kautta. Ilmoittautumiseen tarvitset kuksatunnukset. Mikäli ilmoittautuminen linkin kautta ei onnistu, ota yhteyttä lapsesi omaan ryhmänjohtajaan tai tapahtuman järjestäjään. Emme ilmoita erikseen, jos kaikki ovat mahtuneet mukaan retkelle, vaan ainoastaan siinä tapauksessa, jos ilmoittautuneita on enemmän kuin paikkoja leirikeskuksessa. Yleensä kaikki halukkaat ovat kuitenkin mahtuneet mukaan, mutta ajoissa ilmoittautuminen kannattaa aina.

Retkimaksu maksetaan viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä TeSin tilille 800015-70990276. Viestissä tulee mainita retken ja retkelle lähtijän nimi. Jos et pääsekään lähtemään retkelle, ilmoita siitä retken järjestäjille. Huomaathan, että retkimaksun joutuu maksamaan, vaikkei pääsisikään osallistumaan retkelle. Maksun saa takaisin vain lääkärintodistusta vastaan.

Varusteluettelo lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa, ellei se ole retkilapussa jo valmiina.

Varusteet

Nimikoithan kaikki mukaan lähtevät vaatteet ja tavarat, niin ne löytävät paremmin takaisin eksyessään omistajastaan. Mukaan retkelle ei yleensä tarvita omia eväitä, jos niitä ei erikseen mainita varusteluettelossa. Myöskään kännyköitä tai muuta elektroniikkaa ei retkille tulisi ottaa mukaan, etteivät ne katoa tai mene rikki. Vanhempien on hyvä tietää, että retkien kultainen sääntö kuuluu: ”Älkää te soittako meille, jos teillä on hätä, vaan me soitamme teille, jos meillä on hätä.” Tositilanteet ovat toki asia erikseen. Retken johtajalla on puhelin mukana hätätilanteita varten, joten retkeläisten ei tulisi ottaa kännykkää mukaan. Jos kännyköitä on mukana, ne kerätään pääsääntöisesti retken alussa pois ja palautetaan vasta retken loppuessa.

Joka retken top varusteet:

Partiohuivi, josta hymyn lisäksi tunnistaa partiolaisen paikassa kuin paikassa

Rinkka / reppu / kantolaite
Pakkaa tavarasi aina rinkkaan tai reppuun. Tällöin saat kannettua tavarat helposti perille retki-paikkaan maastossa kuin maastossa, etkä joudu kulkemaan polulla pussukat käsissäsi. Tavarat kannattaa nimikoida ja pakata  muovipusseihin, ennen kuin laittaa ne rinkkaan. Näin tavarat pysyvät kuivina sateella ja toisaalta löydät etsimäsi tavaran nopeammin, kun tavarat on pakattu pienempiin pusseihin. Pakkaa tavarasi itse, jotta tiedät, mistä löydät mitäkin!

Säänmukainen vaatetus
Retkelle kuin retkelle tarvitset mukaan kunnon sadevarustuksen, joka tarkoittaa sadetakkia, sadehousuja ja kumisaappaita. Muista, ettei paraskaan ”sateenpitävä” ulkoiluasu päihitä sadetakkia kaatosateella. Kylmällä tarpeeksi lämpimät ja kuivat vaatteet, kerrospukeutuminen sekä kunnon tumput/kintaat ja pipo ovat huippu juttu. Farkut eivät ole hyvä retkivaate, sillä ne painavat ja kuivuvat ikuisuuden kastuttuaan.

Vaihtovaatteet
Varaa retkelle riittävästi varavaatteita. Varsinkin sukkia kannattaa ottaa ainakin yhdet enemmän kuin kaiken järjen mukaan tarvitsee. Vahinkojen varalta kannattaa olla mukana myös toinen ulkoiluasu, sillä retkipaikoissa kuivatusmahdollisuudet ovat melko olemattomat. Pakkaa vaihtovaatteet rinkkaan muovipusseissa, näin ne säilyvät kuivina ja puhtaina. Muovipusseihin on myös helppoa erotella likaiset ja puhtaat vaatteet sekä eri vaatetyypit, jolloin vaatteiden löytäminen helpottuu huomattavasti.

Makuupussi ja –alusta
Mikään ei ole mukavampaa, kuin kömpiä touhukkaan retkipäivän jälkeen omaan makuupussiin ja kuiskutella vierustoverin kanssa, kunnes johtajat laulavat unilaulun. Lämmin makuupussi ja riittävän paksu makuualusta varmistavat hyvät yöunet! Mikäli haluat oikein makoisat unet, on olemassa myös retkityynyjä ja makuupussin sisäpussi, joka lisälämmön ohella suojaa makuupussia likaantumiselta.

Taskulamppu / otsalamppu sekä varapatterit.

Puukko
Puukko kuuluu partiolaisen retkivarustukseen. Puukon turvallisen käytön oppii vain harjoittelemalla, joten retkillä on yleensä jokin ohjelma, jossa käytetään puukkoa. Hyvä puukko on terävä ja siinä on sormisuoja, joka estää sormien lipsumisen kahvalta terälle.

Ruokailuvälineet sisältävät syvänlautasen, mukin, haarukan, veitsen ja lusikan sekä astiapyyhkeen. Parhaiten ne löytyvät ja säilyvät kankaisessa ruokailuvälinepussissa. Kankainen ruokailuvälinepussi ei mene niin helposti rikki kuin muovinen ja hengittää, jolloin ei haittaa vaikka astiat sujahtaisivat pussiin vähän kosteina. Ei kertakäyttöisiä tai särkyviä astioita mukaan, kiitos 🙂

Kaveri
Kun saat vartiosi tai laumasi kokouksessa retkilapun, innosta kaverisikin lähtemään retkelle. Kukaan ei kuitenkaan jää retkellä yksin, vaikkei kukaan vanhoista kavereistasi olisi lähdössä mukaan. Retkillä saat varmasti kivoja retkikavereita!

Oma johtaja
Koti-ikävän yllättäessä on hyvä, jos mukana retkellä on oma tuttu johtaja, jonka kainaloon voi tarpeen tullessa vaikka kömpiä yöllä.